SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Glädje - Gemenskap - Kvalitet
Att tävla i truppgymnastik

Tävlingsformer

I truppgymnastik tävlar man i tre olika klasser: pojkar/manlig, flickor/kvinnlig och mixed. Varje trupp består av 6-16 gymnaster. I mixedklassen måste det vara lika många tjejer som killar i truppen. På regionsnivå arrangeras tävlingar från det år gymnasterna fyller 7 år. På riksplanet arrangeras tävlingar i åldrar från 10 år och upp till seniorer.

 

Tävlingsgrenar

I truppgymnastik tävlar man i tre olika grenar, i början tävlar man på region- och distriktsnivå, för att sedan gå över till rikstävlingar, nordiska- och europamästerskap.

Fristående

Truppen genomför ett program till musik på en golvyta av 14x18 meter. Ett friståendeprogram kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling

Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad,både framåt och bakåt, på ett golv med studs i. Golvet är 15 meter långt och 2 meter brett.

På nybörjartävlingarna på regionsnivå tävlar man på mattvåder istället för på tumblinggolv.

Trampett

I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna ska visa upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel dubbla volter med 3,5 skruv.

På nybörjartävlingarna på regionsnivå tävlar man här på satsbräda och plint istället för trampet och hoppbord.

 

Tävlingssystem

För att föreningarna ska kunna hitta tävlingar som passar truppens gymnastiska nivå och träningsmängd, finns det idag olika tävlingar att välja mellan.

 

Regiontävlingarna är vanligtvis de första man kommer i kontakt med som truppgymnast. Det finns ett flertal olika tävlingar på olika nivåer under både hösten och våren.


Nationella tävlingar finns i flera nivåer med olika svårighetsgrad och åldersnivåer.


Till sist finns det SM-tävlingar där de främsta lagen i sina respektive åldersklasser.

Det är på JSM och SM-tävlingarna som de främsta lagen har möjlighet att kvalificera sig till internationella mästerskap.

 

Utöver dessa tävlingar kan man även som enskild gymnast kvalificera sig till våra landslag och få möjligheten att representera Sverige på Europeiska mästerskap i det som då kallas Teamgym.

 

Bedömning

Alla tävlingar bedöms av en domarpool för varje gren. Domarna bedömer svårighet, komposition och utförande i respektive gren. Svårighetsvärdet fås ur bedömningsreglementet och beror på vilka övningar och kombinationer som truppen valt.

 
 
 
Våra samarbetspartner