SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Glädje - Gemenskap - Kvalitet
Att tävla i truppgymnastik

 

Gymnastikförbundet strävar efter att erbjuda en stor bredd på tävlingsutbudet som tillåter att gymnaster på alla nivåer har möjlighet att tävla. Därför är det nationella tävlingssystemet uppdelat i olika nivåer med stegrande svårighetsgrad samt SM-tävlingar.


Nivåtävlingar

Nivåtävlingarna består utav flera steg där nivå 1-6 arrangeras nationellt och 7-9 regionalt. Nivåtävlingarna följer en progression där nivå 9 är den lägsta nivån och nivå 1 är den högsta. Nivå 7-9 bedöms enligt särskilt framtagna regler, 3-6 bedöms utifrån Nationella bedömningsreglementet (Nat.BR) och nivå 1-2 bedöms utifrån svenska Code of Points (CoP). Svårighetspoängen beräknas på olika sätt från fast svårighetsvärde, svårighetstak eller öppen svårighet. Vilket skapar förutsättningar för ett brett utbud av tävlingar på olika nivåer och främjar ett deltagande för många gymnaster på tävlingarna.

 

SM-tävlingar

USM, JSM och SM vänder sig till de trupper som vill tävla på den högsta nationella nivån och bedöms utifrån svenska CoP. Man 
tävlar i fristående, tumbling och trampett. Öppen svårighet används för att beräkna truppernas svårighetspoäng. Under SM-tävlingarna koras svenska mästare (på USM, JSM och SM) och de bästa trupperna på junior- och seniornivå kan kvalificera sig till internationella mästerskap.

 
 
 
Våra samarbetspartner