SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Glädje - Gemenskap - Kvalitet
Truppgymnastik

Vår Truppgymnastik välkomnar barn från 6-7 års och uppåt som har det gemensamt att man vill tävla i gymnastik (man måste fylla 7år aktuellt tävlingsår för att få tävla). Mer om vad det innebär att tävla i truppgymnastik kan du läsa här.

 

Vi har grupper för olika åldrar och för olika nivåer. Gruppnamnen innehåller F eller P beroende om det är en grupp för flickor eller pojkar och siffran anger antal träningsdagar per vecka.

 

 

Våra gruppers träningstider hittar du här.

 

Anmälan

Ibland finns det grupper inom truppgymnastiken där du direkt kan boka en plats men oftast behöver du välja vår så kallade INTRO-grupp i direktanmälan. Då säkrar du en plats i verksamheten men vi får en chans att träffa ditt barn på en träning och därefter placera hen i en grupp där vi på bästa sätt kan tillgodose hens förutsättningar. Det kan vara en grupp i barn-, TURNastik- eller truppverksamheten. 

 

VAD ÄR TRUPPGYMNASTIK?

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder.

 

Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Även utanför tävlingsarenan är truppgymnastiken en stor sport som barn, unga och vuxna tränar i förening. Bland gymnastikens discipliner är truppgymnastiken den största. 

 

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

 

 

Nyheter från föreningen
 
Våra samarbetspartner